Η Ένωση της Επτανήσου με τη μητέρα – πατρίδα Ελλάδα, πριν από 155 χρόνια αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό στην πραγματοποίηση των Εθνικών μας πόθων.

«Είναι αναγκαίο να γνωρίζετε», έλεγε ο Βαλαωρίτης «ότι, αν ο Ιόνιος λαός, με τόση υπομονή και επιμονή εγκαρτέρησε στην ιδέα της Εθνικής του αποκατάστασης, με τη λύση του Επτανησιακού ζητήματος, θα ξεκινούσε και η λύση του μεγάλου ελληνικού ζητήματος».

Η Ένωση αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στη δημοκρατική εξέλιξη της χώρας, όχι μόνο γιατί χάρη στους Επτανησίους καθιερώθηκε με το Σύνταγμα του 1864 η καθολική ψηφοφορία, αλλά και γιατί ο δυτικός πολιτισμός των Ιονίων Νήσων έδωσε ουσιαστικό περιεχόμενο στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.

Στην Κέρκυρα έζησαν πνευματικές προσωπικότητες που το έργο τους επηρεάστηκε απ’ τη δυτική παιδεία, η οποία μπόλιασε με νέες ιδέες τον τόπο και ευνόησε την ίδρυση σχολείων και δημόσιας βιβλιοθήκης με απώτερο στόχο τη βελτίωση του πολιτιστικού, πνευματικού και μορφωτικού επιπέδου στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Η Ιόνιος Ακαδημία επίσης πρόσφερε σπουδαίο εθνικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο, ενώ λόγιοι με πνευματικές και εθνικές ανησυχίες σχημάτισαν την Κερκυραϊκή Σχολή!!

Η συμβολή των Επτανήσων στην ανάπτυξη του νεοελληνικού πολιτισμού άρχισε πριν από την Ένωση.
Ο μεγάλος Εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, πρόσφερε τον κανόνα της Εθνικής ζωής: «Το Έθνος, πρέπει να θεωρεί εθνικό, ό,τι είναι αληθές».

Οφείλουμε λοιπόν να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, να ξεχάσουμε τα μικρά και τα καθημερινά που μας διχάζουν και να συλλογιστούμε ότι περπατάμε τρεις χιλιάδες χρόνια στη μεγαλύτερη λεωφόρο της Ιστορίας.
Ενωμένοι για τα μεγάλα και αποφασισμένοι για όλα, θα γυρίσουμε σελίδα!